Ruinele romane, de la Pietroasele, din judeţul Buzău, vechi de peste 1.600 de ani și ascunse sub o şosea, vor fi puse în valoare cu fonduri europene. Consiliul Județean Buzău vrea să conserve şi să restaureze termele romane printr-un amplu proiect ce urmărește intervenții peisagistice, realizarea unor circuite de vizitare, interpretare și prezentare, dar și realizarea unor spații muzeale, spații pentru administrație și spații tehnice.
Autoritățile buzoiene consideră că implementarea acestui proiect va fi un nou atu pentru turismul din zonă. De altfel, castrul Roman de la Pietroasele este unul dintre locurile preferate de turiștii din Buzău, și nu numai.
Termele de la Pietroasele erau folosite de romanii care erau campaţi şi apărau zona de nord a Munteniei. Acestea se află în incinta castrului roman, care ar fi fost realizat în secolul IV, în perioada împăratului roman Constantin cel Mare, în contextul luptei cu goții. Aici, la Pietroasele, a locuit Legiunea a XI-a Claudia de la Durostorum, iar castrul era un sistem complex bine pus la punct care servea nevoilor soldaților romani, de la odihnă și relaxare, până la distracție și antrenamente. Băile termale erau realizate cu încălzire centrală, după modelul celor de la Roma. În apropierea castrului, în anul 1837 a fost scoasă la lumină „Cloșca cu puii de aur”, una dintre celebrele comori ale României.